vineri, 13 martie 2020

Despre virusuri și Covid 19



O fi nou virusul ăsta sau o fi vechi?
 
Să recapitulăm informațiile de la specialiști: spălați-vă pe mîini, stați la distanță mai mare decît nivelul de conversație, tușiți pe mînecă sau batistă, 14 zile incubație, dispare odată cu încălzirea vremii. Totuși depistatul pozitiv poate transmite virusul în comunitate chiar dacă e asymptomatic (Adică, nu strănută, nu tușește, nu-i curge nasul și totuși îl transmite…). Update: virusul nu moare nici cu spirt, păstrați distanța de patru metri, incubație 30 de zile, va intra în vîrf de formă abia în mai, asta deși, în China, s-a făcut nevăzut într-un timp mult mai scurt.

Alte informații: Pacientul Zero e un Italian cu care Pacientul 1 susține că nu a intrat în contact. Testele făcute pe același pacient pot arăta pozitiv, negativ, iar pozitiv, urmat de negativ. Deci, persoanele infestate par că nu se imunizează.
Dar nici nu mor , decît oamenii cu boli foarte grave, mai ales bătrînii, copiii deloc.
Virusurile sunt agenți patogeni, ce se pot multiplica doar pe cellule vii: animale, plante, bacterii. Denumirea vine din latină unde virus înseamnă otravă sau “lichid vîscos” (noroios, lipicios), un adherent ideal pentru o campanie de frică toxică, una din sutele de campanii TV.
Sunt atît de mici încît, pînă și cel mai mare virus este mai mic decît cea mai mică bacterie și, deși au fost descoperite încă de la sfîrșitul sec. XIX, abia după 1940 s-au putut studia, clasifica și îndosaria, odată cu apariția microscopului electronic.
Cercetătorii au început să se joace cu ei (în numele științei, desigur) prin anii “33 (pe lîngă Marea Depresiune, p-acolo) cînd au reușit să transmită o influenza la dihori și apoi la șoareci. În “41, au crescut un virus și pe un embrion din oul de găină. Ca să vezi cum s-au făcut primele mutații!

În 1949, bieților cimpanzei li se vor fi ascultat rugile și americanii au reușit să cultive cellule vii pe o suprafață de sticlă, să le infecteze cu virusul polio, să studieze efectele, să descopere anticorpi, să facă vaccinuri.

Virusurile sunt ceva… de nu e adevărat. Nici plante, nici animale, nici unicelulare, nici măcar nu pot fi considerate organisme, propriu-zis,  fiindcă nu pot trăi de sine stătător și totuși, cînd se așează pe o celulă-gazdă încep să se hrănească, să se înmulțească, să se transforme și, în final, să-și mătrășească gazda. Nu rezistă decît pe “viu”, nu într-un mediu artificial!
Uneori, virusurile rămîn inactive multă vreme și pot cauza boli degenerative ale creierului. Din nou, sunt ca o știre de la ora 19:00 despre cum “românii sunt din ce în ce mai bolnavi”, care se metabolizează și înflorește în “tot mai mulți români sunt diagnosticați cu…”.

Campania de Boli TV trebuie să fie un virus că organism nu cred să fie! Se hrănește din încrederea telespectatorilor, pe care îi stoarce de energie, se reproduce cu plăcere, tot pe seama gazdelor iar, la sfîrșit, își asigură victimele că se pot uita la televizor și din cer.

 “Some viruses cause acute disease from which there is fairly rapid recovery but may persist in the tissues, remaining dormant for long periods of time, and then become active again, bringing about serious disease decades later. Slowly progressive viruses have long incubation periods before the onset of disease. As mentioned above, the DNA of certain viruses becomes integrated into the genome of the host cell, often resulting in malignant transformation of cells, which become cancers.”  https://www.britannica.com/science/virus/Disease

Unele virusuri cauzează boli acute, urmate de recuperări rapide, dar pot rămîne, în stare latentă în țesuturi pentru lungi perioade de timp, pentru ca mai apoi să devină din nou active și să declanșeze boli grave, zeci de ani mai tîrziu. Virusurile cu incubație latentă declanșează boala după lungi perioade de timp de la instalare. ADN-ul anumitor virusuri devine parte integrantă din genomul celulei-gazdă, adesea avînd ca rezultat transformarea celulei în malignă, deci cancer.
https://www.britannica.com/science/virus/Disease

“Although viruses were originally discovered and characterized on the basis of the diseases they cause, most viruses that infect bacteria, plants, and animals (including humans) do not cause disease. In fact, bacteriophages may be helpful in that they rapidly transfer genetic information from one bacterium to another, and viruses of plants and animals may convey genetic information between similar species, helping their hosts survive in hostile environments. In the future this could also be true for humans. Recombinant DNA biotechnology shows great promise for the repair of genetic defects. Afflicted persons are injected with cells transformed by viruses that carry a functional copy of the defective human gene. The virus integrates the normal gene into the DNA of the human cell.” (Folosite cu bune intenții, virusurile pot ajuta la repararea defectelor genetice.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu