miercuri, 1 mai 2019

Atenție! Legea drepturilor pacientului!





Tind s-o bănuiesc de bune intenții pe Ministra Sănătății dar asta nu înseamnă nimic fiindcă și pe Ministra Învățămîntului am creditat-o odată și, ce prostie!, doar mima bunele intenții.


O s-o cred pe actuala ministră, Sorina Pintea, atunci cînd va obliga personalul medical ca, primul lucru pe care-l prezintă pacientului, să fie acest formular, prin care bolnavul  își dă acordul pentru accesul aparținătorilor la propria-i fișă medicală (foaie de observație, orice informație medicală care-l vizează etc.).

Deocamdată, lucrurile se prezintă așa:


înainte de o operație, vine o asistentă și-l pune pe pacient să semneze trei formulare despre care nu i se spune nimic.

- Semnați… acolo.. că… nu e…

Nici n-am avut timp să-mi scot ochelarii. Şi-a zis săraca, glumind, dar nu pe de-a-ntregul:

- Cine știe, ce semnez aici…?! Şi-așa a fost!


Pacienții și aparținătorii nu îndrăznesc să ceară formularul ca să nu-l supere pe doctor și restul personalului medical.

De-asta, formularul trebuie prezentat imediat! 99,99% dintre pacienți nu au nimic de ascuns în legătură cu boala lor! Deci, correct ar fi ca pacientul să fie întrebat dacă vrea să țină secret de restul lumii informațiile medicale care-l privesc și nu așa cum este formulat aici, unde “acordul prezumat” este în defavoarea lui!


„După articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10.1, cu următorul cuprins:

Art. 10.1.

(1) La internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă, precum şi dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.

(2) Acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament se exprimă în scris, prin completarea formularului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.”


“Îmi exprim opţiunea, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, de a permite accesul la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate domnului/doamnei . . . . . . . . . ., în calitate de . . . . . . . . . .,




P.S. Formularul ar trebui să poarte un nume distinct, ca să nu stea pacientul la parlamentare cu asistenta care, fără îndoială, va încerca să-l îmbrobodească!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu